Yazılım Alanında Kendini Geliştirmek İsteyenlere 8 Öneri - teSoft Yazılım Alanında Kendini Geliştirmek İsteyenlere 8 Öneri - teSoft SEO Algoritması Olan BERT Nedir?

Dünyaca ünlü girişimci Marc Andreessen’in dediği gibi, “Yazılım, dünyayı yiyor!” Hangi sektörde çalışırsanız çalışın, yazılım işin ayrılmaz bir parçası. Programlama bilenler artık katalizör görevi görüyor. Bu yüzden yazılım alanında kendinizi geliştirmek istiyorsunuz. Ama yeniden üniversiteye girip dört yıl boyunca yazılım öğrenecek imkânınız yok. Kodlama ve yazılımla ilgili tonlarca online eğitim olduğunu gördünüz. Şunu merak ediyorsunuz: “Kodlamayı kendi başıma öğrenebilir miyim?”

Elbette. Bir gazeteci olan Clive Thompson, Coders: The Making of a New Tribe and the Remaking of the World yazmak için üç yıl boyunca 200 yazılımcıyla görüştü. Yazılımcıların arasında geleneksel dört yıllık eğitim alanlar vardı, ama azımsanmayacak bir çoğunluğu yazılımı kendi kendine öğrenmişti. Aralarında muhasebeciler, sanatçılar, marangozlar, ev hanımları ve Thompson gibi gazeteciler vardı.

Kodlama yapmak, geliştirilebilir bir yetenek. Siz de uygun zamanlarınızda kodlamayı öğrenebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda işinizi ve hayatınızı kolaylaştıracak programlar yazabilecek konumda olduğunuzu göreceksiniz. 

Bu süreçte, uzmanların ve yazılımı kendi kendine öğrenenlerin tavsiyelerine de göz atmak sizin için faydalı olacaktır.

1 - Online Dünya Sizin Dostunuz, Oradan Başlayın

Kodlamayı öğrenmek, hiç bu kadar kolay olmamıştı. Çünkü online olarak bulabileceğiniz düzinelerce ücretsiz veya uygun fiyatlı kurs var. Kodlamayı on yıl önce öğrenmeye çalışıyor olsaydınız, fazla seçeneğiniz yoktu. Ama şu an, sonraki maddeleri okumadan bir online kursa başlama ihtimaliniz bile hayli yüksek.

Online kursları seçerken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. “Yeni başlayanlar için uygun” diyen kursların bir kısmı, aslında düzensizce hazırlanmış. Yeni başlayanlar için hazırlananların çoğu gerçekten iyi hazırlanmış, materyali size sabırla tanıtıyor. Öte yandan, kimi online kurslar hali hazırda bir şeyleri bildiğiniz varsayıyor, bu nedenle de öğrenme sürecinizi zorlaştırıyor. Bu kursları denediğinizde bir şeyleri anlamadığınızı düşünecek ve suçu kendinizde bulacaksınız, ama değil. Öyleyse yapmanız gereken, önerileri araştırmak. Daha önce kursu alanların yorumlarını okuyun, yazılım forumlarını araştırın ve önerilerin arasından en iyilerini değerlendirin.

2 - Hangi Dili Seçeceğiniz Konusunda Stres Yapmayın

yazılım gelistirme

Hangi dili öğrenerek başlayacağınız konusunda çıkmaza girmeyin. İlk günlerde amacınız, tüm dillerde benzer olan temel kodlama konseptlerine aşinalık kazanmak olmalı.

Ünlü yazılımcı Quincy Larson’a göre, “Bir programlama dilini öğrenebilirseniz, diğerlerini de öğrenebilirsiniz. Nereden başladığınız, düşündüğünüz kadar önemli değil.” Yeni başlayanlar genellikle JavaScript, Python veya Ruby gibi dilleri tercih ediyorlar. Öyleyse bir tanesini seçin ve öğrenmeye başlayın! Bir süre sonra birkaçını deneyebilir, düşünce ve öğrenme tarzınıza göre hangisinin size daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Ancak, bir istisna söz konusu. Diyelim ki, olabildiğince kısa sürede kodlamayı öğrenip, yazılımcı olarak çalışmak istiyorsunuz. O zaman dil seçimi sizin için önemli. Bilginizi, pazarın ihtiyaçlarıyla eşleştirmelisiniz. Yazılımcı Saron Yitbarek, böyle durumlarda yerel iş pazarınızı araştırmanızı tavsiye ediyor. Giriş düzeyinde hangi dillerde kodlama işleri var ve diğer hangi dilleri kullanıyorlar? Sonrasında, bu yetenekleri öğrenebilmek için gerekli olan kurs ve kitapları bulun. İstediğiniz işleri bulun ve müfredatı kendinize göre şekillendirin. Yitbarek, birçok insanın JavaScript öğrenmeye başladığını, ama çalışmak istedikleri işlerde JavaScript yerine, örneğin, .NET kullanıldığını fark ettiklerini belirtiyor.

3 - Her Gün Kodlama Yapın

Bu, çok önemli. Her gün kod yazmayı denemelisiniz – en azından yarım saat. Çünkü kodlama, Fransızca ya da İspanyolca öğrenmek gibi. Akıcılık, sürekli kullanımla mümkün oluyor. Kod yazmak, bilgisayarla konuşmak gibi bir şey. Onunla sık sık konuşmalısınız. Yeni başlayanlar, genellikle hafta sonlarını bu iş için ayırırlar, ama bu çok düzensiz. Programlama dilleri de diğer diller gibidir, bu nedenle yalnızca hafta sonları öğrenmeye çalışmak, onları doğal bir şekilde kullanma yeteneğinizi geliştirmez. Günlük çalışma ve pratik gereklidir. Meşgul olabilirsiniz, her gün kod yazmak için nasıl zaman bulacaksınız? Eğlenceli bir şey yapmak için ayırdığınız zamanı kullanabilirsiniz. Televizyon izlemek veya bilgisayar oyunu oynamak yerine kod yazabilirsiniz. Yazılım bootcamp’i yöneticisi Avi Flombaum, her gün bir saat kod yazmanın, cumartesi günü on saat boyunca kod yazmaktan çok daha faydalı olduğunu söylüyor.

Her gün biraz kod yazarken, anahtar kavramları çok daha hızlı bir şekilde kavradığınızı göreceksiniz. Fakat birkaç gün ara verdikten sonra kodlarınızın başına oturduğunuzda, şaşırtıcı miktarda çok şeyi unutmuş olacaksınız.

<

Bu yazı 15.05.2020 tarihinde yayınlanmıştır.

Benzer Yazılarımız